Ευχαριστήριο – ξεπέρασαν τις 2.000 οι υπογραφές

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει όλους του συμπολίτες οι οποίοι συνυπέγραψαν το αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό και Υπουργό Περιβάλλοντος για άμεση υπογραφή και εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) Προστασίας της Παμβώτιδας, συμβάλλοντας στην αποτροπή ενεργειών που σκοπό έχουν τη νομιμοποίηση καταπατημένων και μπαζωμένων εκτάσεων της λίμνης, μετατρέποντας τους υγρότοπους σε οικοδομήσιμες περιοχές.

Η συμμετοχή των ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά πολιτών ξεπέρασε τους 2.000 και συνεχίζεται.

Προς   Τον      Πρόεδρο της Δημοκρατίας κον Κάρολο Παπούλια

Τον      Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κον Λουκά Παπαδήμο

Τον      Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κον Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

 

ΑΙΤΗΜΑ         του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και ευαισθητοποιημένων  περιβαλλοντικά  πολιτών

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

Η Λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων κινδυνεύει.

Η λίμνη μας μένοντας απροστάτευτη καταπατήθηκε και μπαζώθηκε μειώνοντας την έκτασή της από 24 σε 19 χιλιάδες στρέμματα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με καθυστέρηση πολλών χρόνων προέβηκε στη σύνταξη Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την προστασία της, το οποίο ενώ τέθηκε σε διαβούλευση το 2009 και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2011, σήμερα κινδυνεύει να ματαιωθεί από πολιτικές παρεμβάσεις.

Η Περιφέρεια Ηπείρου με αβάσιμα και παρελκυστικά επιχειρήματα κωλυσιεργεί και μπλοκάρει την υπογραφή του Π.Δ. αφήνοντας τους υδροβιότοπους βορά στα οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν να τους οικοπεδοποιήσουν. Παράλληλα, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, προχώρησε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην όχθη της λίμνης, σε ευαίσθητες περιοχές που προστατεύονται από το Νόμο, το δίκτυο NATURA 2000 και το υπό θεσμοθέτηση Π.Δ.

Η υπογραφή και θεσμοθέτηση του Π.Δ. θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Παμβώτιδας ως Λίμνη – οικοσύστημα, και αυτό δεν επιδέχεται καμία αναβολή ή καθυστέρηση η οποία θα υπονομεύσει το μέλλον της Παμβώτιδας με καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Σας παρακαλούμε και σας καλούμε, ως τους πλέον υπεύθυνους για την προστασία του περιβάλλοντος, να προβείτε σε ουσιαστική προστασία της Παμβώτιδας δίνοντας εντολή για την άμεση υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.

Μετά Τιμής

Σημείωση :  Π.Δ. ‘Αρθρο 1, “Σκοπός του Π.Δ., είναι η προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και διαχείριση της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου, στην υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της  Λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), με το χαρακτηρισμό της ως περιοχή «Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών».”