Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου σαμποτάρουν το ΠΔ προστασίας Παμβώτιδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:       Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου σαμποτάρουν το ΠΔ προστασίας Παμβώτιδας

Η άναρχη χωροθέτηση δραστηριοτήτων στο λεκανοπέδιο είχε ως αποτέλεσμα κακή χρήση γης και έντονα προβλήματα ρύπανσης νερού και εδάφους. Σε συνδυασμό με την κατασκευή των αναχωμάτων η Παμβώτιδα μετατράπηκε από λιμναίο οικοσύστημα με καθαρό πόσιμο νερό σε κλειστή δεξαμενή μολυσμένων υδάτων.

Η έλλειψη σχεδιασμού και κανόνων υπονομεύει περιβάλλον και ανάπτυξη, ευνοώντας όσους έχουν εθιστεί να κινούνται υπογείως σε καθεστώς ανομίας. Το Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας ως Περιφερειακό Πάρκο, και ο καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης, αποτελεί βασικό βήμα στην προστασία του περιβάλλοντος και στον ορισμό κανόνων για την ανάπτυξη.

Το ΠΔ δεν προωθείται προς υπογραφή καθώς το ΥΠΕΚΑ επιθυμεί να ενσωματώσει σε αυτό τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας. Όμως στα πάνω από 3 χρόνια της δημόσιας διαβούλευσης ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ δεν έχουν αποστείλει ΚΑΜΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. Όχι μόνο δεν έχουν καταθέσει καμία πρόταση, μα κατηγορούν αόριστα το ΠΔ ως «έκτρωμα», «δημιούργημα νοσηρών εγκεφάλων» κλπ, χωρίς την παραμικρή αιτιολόγηση των ισχυρισμών τους. Για έναν πολιτικό είναι ευκολότερο να εκτοξεύει στον αέρα αβάσιμες κατηγορίες και χαρακτηρισμούς, καθώς οι συγκεκριμένες προτάσεις απαιτούν επιχειρήματα, δουλειά και έχουν πολιτικό κόστος.

Εξαίρεση από τον πολιτικό χώρο αποτελούν οι προτάσεις της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» επί του ΠΔ. Η διατύπωση συγκεκριμένων παρατηρήσεων, εγγράφως και αναρτημένων στο διαδίκτυο είναι η ενδεδειγμένη υπεύθυνη στάση η οποία μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως γόνιμη. Αυτός είναι εξάλλου και ο σκοπός της διαβούλευσης, δηλαδή η βέλτιστη δυνατή σύνθεση των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, διαδικασία ουσιαστική και καθώς είναι δημόσια απόλυτα διαφανής. Η ανάπτυξη και το περιβάλλον δεν στηρίζονται με δηλώσεις στα καφενεία και τα ΜΜΕ, αλλά θεσμικά και αυτό προσπαθεί να κάνει το ΠΔ Παμβώτιδας.

Δήμος και Περιφέρεια έχουν επισήμως ενημερωθεί για όλα τα σχέδια Π.Δ. καθώς συμμετέχουν στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, η αδράνειά τους όμως σαμποτάρει την όλη διαδικασία. Η απροθυμία της Διοίκησης να πάρει θέση στα σοβαρά ζητήματα της περιοχής μας, πόσο μάλλον να σχεδιάσει και να υλοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις, ευθύνεται για τη διαιώνιση και μεγέθυνση των προβλημάτων.

Το ΠΔ Παμβώτιδας θα προχωρήσει όταν οι πολιτικοί αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα βασίζονται στο συλλογικό συμφέρον ώστε να βελτιώνουν τη ζωή μας και όχι στην πίεση μερικών ιδιοκτητών που προσπαθούν να χτίσουν σε μπαζωμένες λιμναίες εκτάσεις

Για το ΔΣ του

Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος

Κων/νος Σακκάς