ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Κατάργηση Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:       Κατάργηση Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου

Με πρόσφατο έγγραφό του, το ΥΠΕΚΑ προχωρεί στη συγχώνευση και κατάργηση Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Λόγοι υπέρ των συγχωνεύσεων θα μπορούσαν να είναι η εξοικονόμηση χρημάτων ή η καλύτερη διαχείριση. Δυστυχώς οι προτεινόμενες αλλαγές επιχειρούνται χωρίς αιτιολόγηση ότι επιτυγχάνεται κάποιο από τα ανωτέρω. Όλες οι δαπάνες των Φορέων καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα Διοικητικά Συμβούλια είναι μη αμειβόμενα, ενώ ενοποίηση πολύ μεγάλων περιοχών, π.χ. Καλαμά, Αχέροντα, Αμβρακικού, Μεσολογγίου, θέτουν εν αμφιβόλω κατά πόσο θα επιτευχθεί μείωση δαπανών ή βελτίωση στη διαχείριση των περιοχών.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων είναι αντίθετος με τον τρόπο που επιχειρούνται οι συγχωνεύσεις. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να δρούμε ορθολογικά, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά πριν λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση. Αναμένουμε από το ΥΠΕΚΑ πάγωμα του σχεδίου και αιτιολόγηση της πρότασής του, ώστε να λάβουμε θέση υπέρ ή κατά των συγχωνεύσεων.

Ειδικότερα για τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας δεν επιχειρείται καν η συγχώνευσή, αλλά η κατάργησή του και μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια. Οι διοικούντες έχοντας πλήρως απαξιώσει τον Φορέα στην πράξη, καθώς όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπόψη τις γνωμοδοτήσεις του αλλά ενεργούν αντίθετα προς αυτές, επιχειρούν πλέον ανοικτά τη χειραγώγησή του. Σκοπός αυτής της μεθόδευσης είναι να μετατραπεί ένας ανεξάρτητος οργανισμός σε μία ελεγχόμενη υπηρεσία της Περιφέρειας.

Ένας από τους λόγους για την πολύχρονη καθυστέρηση της θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας Παμβώτιδας είναι και οι αυξημένες αρμοδιότητες που δίνει στον Φορέα Διαχείρισης. Το πολιτικό προσωπικό έχει εθιστεί να λειτουργεί, με γνώμονα το κομματικό και όχι το δημόσιο συμφέρον, χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς έλεγχο και για άλλη μία φορά προσπαθεί να φέρει στα μέτρα του ανεξάρτητους οργανισμούς και προεδρικά διατάγματα.

Στη δημοκρατία δεν ωφελεί να ελπίζουμε ότι θα μας τύχουν άριστοι κυβερνώντες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να μας διοικούν μέτριοι, όπως είμαστε όλοι μας. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε θεσμούς οι οποίοι θα μας βοηθούν να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Η αυτονομία του οργανισμού που μεριμνά για την Παμβώτιδα είναι ένας τέτοιος θεσμός ελέγχου, δικλείδα ασφάλειας κατά ιδιοτελών συμφερόντων, διαχρονικό αίτημα των κατοίκων και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων από το 1978.

Η κατάργηση της αυτονομίας του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας σαμποτάρει ευρωπαϊκούς θεσμούς που βελτιώνουν τη διοίκηση, προσφέρουν γνώση, διαφάνεια, περιορίζουν τη διαφθορά, και υπό τον μανδύα του εξορθολογισμού του δημοσίου φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Για το ΔΣ του

Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος

Κων/νος Σακκάς