Δημοσιεύματα για τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Σ.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ Φ.Δ.Λ.Π.
http://www.lakepamvotis.gr/articles/deltia_tupou/deltio_tupou_d_s_scetika_me_ten_protese_katargeses_tou_p_d_l_p

“Το Δ.Σ. πιστεύει ότι οι σοβαρές πιέσεις που δέχεται το οικοσύστημα της λίμνης και της ιδιομορφίας του να συνυπάρχει με την πόλη των Ιωαννίνων καθιστά αναγκαία την ύπαρξη του Φ.Δ.Λ.Π. με τη σημερινή του μορφή.

Άλλωστε η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης στη Λίμνη υπήρξε σταθερή απαίτηση της τοπικής κοινωνίας εδώ και 30 χρόνια με στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα από τις πολλαπλές χρήσεις της λίμνης και τα αντικρουόμενα συμφέροντα.

Η κατάργηση του Φ.Δ.Λ.Π. με τη σημερινή του αυτονομία και η δημιουργία μιας ακόμη υπηρεσίας στα πλαίσια της διοίκησης υποβαθμίζει το ρόλο του Φ.Δ.Λ.Π. και ταυτόχρονα καταργεί τον μηχανισμό ελέγχου πρόληψης.”

ΥΠΕΚΑ: συγχώνευση 20 φορέων σε εννέα. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την κατάργηση τεσσάρων
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_18/09/2012_495879

“Επισημαίνει δε το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα στην αλλαγή των νομικών προσώπων που έχουν εξασφαλίσει κοινοτική χρηματοδότηση, τονίζοντας παράλληλα ότι «τυχόν αστοχίες στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης δεν αποκλείουν ακόμη και την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο για παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου».”

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (Ιανουάριος 2012)
http://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=4350&lang=1&catpid=2

“Ένα άλλο θέμα που ρίχνει τη σκιά του πάνω στο δυναμικό των φορέων διαχείρισης είναι η απειλή συγχώνευσης Φορέων για λόγους εξοικονόμησης. Όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση μέχρι το 2015, η οποία στηρίζεται στη σημερινή δομή. Κάθε αλλαγή θα δημιουργούσε προβλήματα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα επιτευχθεί οικονομία από μια πιθανή συγχώνευση. Από τη μια τα μέλη του Δ.Σ. εργάζονται αμισθί, με μόνη δαπάνη τα έξοδα κίνησης. Από την άλλη το προσωπικό είναι ήδη πολύ περιορισμένο (280 άτομα πανελλαδικά) και η αναφορά τους σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες θα δημιουργήσει κενά στην προστασία και ίσως περαιτέρω έξοδα.”

Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: αντιδρούν οικολογικές οργανώσεις
http://www.econews.gr/2012/07/27/mko-katargisi-foreon-prostateuomenes-perioxes/

“Έχει συζητηθεί η πρόταση των συγχωνεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επί χρόνια έχει στηρίξει τους φορείς διαχείρισης, ώστε να μπορέσει η χώρα να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της για προστασία των προστατευόμενων περιοχών της;

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΠΠΕΡΑΑ, που αποτελούν και τη βασική πηγή χρηματοδότηση της λειτουργίας τους;

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων, όπως είναι η υλοποίηση του έργου εποπτείας της κατάστασης προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών, που απαιτείται από την οδηγία για τους οικοτόπους 92/43/ΕΟΚ, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά;”

Αντίθετος στη συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
http://www.neoiagones.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1939:2012-09-19-13-09-58&catid=12:2012-02-28-20-42-51&Itemid=16

Γιατί κλείνετε τον Φορέα Παμβώτιδας; Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή
http://www.neoiagones.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1941:2012-09-19-13-11-52&catid=3:2012-02-28-20-39-54&Itemid=3

Διευρύνεται το μέτωπο
Τα περί συγχώνευσης και κατάργησης φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών συνεχίζουν να απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία.
http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/18619/2012-09-20.html

Ακατανόητη και επιζήμια η συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=74016

“η αναγγελθείσα, κατά τρόπο ασαφή και πρόχειρο, συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών της χώρας σε 14, είναι πλήγμα σε ένα θεσμό που οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποδεχτούν για λόγους συμμόρφωσης προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά ενοχλεί υπερβολικά”

Στο Ευρωκοινοβούλιο η συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης περιοχών Natura
http://www.energypress.gr/news/Sto-Eyrwkoinoboylio-h-syghwneysh-Forewn-Diaheirishs-periohwn-Natura