Καταγγελία έργου στίβου θαλάσιου σκι στην λίμνη Παμβώτιδα

Παράνομη κοπή καλαμιώνα στην ΠαμβώτιδαΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση προχωρά ο Δήμος στο έργο στίβου θαλάσσιου σκι στη Λίμνη Παμβώτιδα

 Καταγγελία κατέθεσαν στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις για την παύση των παράνομων χωματουργικών εργασιών, εκσκαφής και κοπής καλαμιώνα για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι στον υγρότοπο Αμφιθέας που εκτελεί ο Δήμος Ιωαννιτών. Οι περιβαλλοντικοί φορείς ελπίζουν ότι θα αποδοθεί έτσι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό δίκαιο.

Το έργο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα χωρίς τεχνική μελέτη και ελλείψει της απαραίτητης περιβαλλοντικής αδειοδότησης [2], παρότι είναι σε γνώση των αρχών ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Η περιοχή όπου χωροθετείται το έργο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) για τους οικότοπους και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πουλιά (GR 2130005). Η αξία της περιοχής έγκειται στην παρουσία και την αναπαραγωγή παγκοσμίως απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, όπως η Βαλτόπαπια, ο Ήταυροςμ ο Καλαμόκιρκος και το ενδημικό ορθόπτερoChortippuslacustris. Για την προστασία των ειδών αυτών η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία απαιτεί πρώτα την εκτίμηση και έπειτα την πρόληψη αρνητικών επιπτώσεων στο βιότοπό τους. Παράλληλα προβλέπεται η εκ των προτέρων γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ο οποίος δυστυχώς παρακάμφθηκε.

Η πίστα θαλασσίου σκι αποτελεί έργο στα πλαίσια των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Θαλασσίου Σκι Ανδρών- Γυναικών, οι οποίοι το Σεπτέμβριο 2013 θα φιλοξενηθούν στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Ιωάννινα φιλοξενούν αγώνες θαλασσίου σκι, αλλά είναι η πρώτη φορά που ξαφνικά χρειάζεται η δημιουργία νέας εναλλακτικής πίστας σε ακατάλληλα ρηχά νερά [3].

«Το έργο αυτό θα μπορούσε να μετακινηθεί στην υδάτινη επιφάνεια της Λίμνης εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία του βιότοπου και των πουλιών, αλλά και την προσωρινή κατασκευή του έργου για το σκοπό διεξαγωγής των αγώνων. Σε κάθε περίπτωση, στη δύσκολη οικονομική κρίση που περνάμε δε θα πρέπει να υποτιμάται και να υποβαθμίζεται το μοναδικό πραγματικό κεφάλαιο που μας έχει απομείνει για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών: το φυσικό περιβάλλον. Για εμάς τους Γιαννιώτες αυτό είναι η Λίμνη Παμβώτιδα», τονίζειο Κωνσταντίνος Σακκάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

 Πληροφορίες

Κων/νος Σακκάς, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων: 6972208032

Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία: 210 8228704

 Σημειώσεις

[2] Για την κατασκευή στίβου σκι είναι σύμφωνα με τον Ν. 4014/21.09.2011, απαραίτητη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά από ειδική οικολογική αξιολόγηση. Τούτο δεν έχει λάβει χώρα, καθώς οι εργασίες εκτελούνται από τις 22.12.12 χωρίς άδεια, ενώ εκπρόθεσμα ζητήθηκε η άδεια αναρμόδιας αρχής, της Περιφέρειας Ηπείρου. Παράλληλα, η ενέργεια του Δήμου Ιωαννιτών έρχεται σε αντίθεση με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Παμβώτιδας, όπου είχαν προβλεφθεί ήδη από το 2004 οι καταστροφικές επιπτώσεις του έργου: πχ. Παράγραφος 6.2. Α «Παρόμοια, η πρόταση δημιουργίας υποδομών πίστας σκι εντός της ζώνης Α1 στην περιοχή της Αμφιθέας θα είναι βλαπτική και καταστροφική για τις ρηχές εκτάσεις της λίμνης εκεί».

[3] Όπως ορίζουν οι Οδηγίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι, επιβάλλεται οι δραστηριότητες του θαλασσίου σκι να λαμβάνουν χώρα σε απόσταση 50 ή και παραπάνω μέτρα από τους καλαμώνες. Δείτε εδώ τις Οδηγίες:

http://www.iwsf.com/EnvironmentalHandbook/IWWF%20Env.%20Handbook%20Update%20Jan2013.pdf

Δείτε την καταγγελία και τα σχετικά έγγραφα στους παρακάτω συνδέσμους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Α΄ΣΧΕΤΙΚΟ

Β΄ΣΧΕΤΙΚΟ

Γ΄ΣΧΕΤΙΚΟ

Δ΄ΣΧΕΤΙΚΟ

Ε΄ΣΧΕΤΙΚΟ