Συγκριτική απεικόνιση του βορειοδυτικού τμήματος της Παμβώτιδας

Η ύπαρξη του καλαμώνα της Αμφιθέας πριν την κατασκευή του αναχώματος, αποδεικνύεται από την σύγκριση παλαιών φωτογραφιών με σύγχρονες. Δείτε μια συγκριτική απεικόνιση του βορειοδυτικού τμήματος της λίμνης Παμβώτιδας όπου αποδεικνύεται η ύπαρξη του καλαμώνα της Αμφιθέας από την εποχή της αεροφωτογράφησης, το 1945 εως σήμερα.

Το ίδιο απεικονίζεται στην φωτογραφία του Αλκιβιάδη Λαμπρινού, το 1903 από το αρχείο του πολιτιστικού συλλόγου “ΤΟ ΑΝΘΟΣ” -Ντουραχάν που μας παραχώρησε ευγενικά ο κος Φίλιππος Γιωβάνης.

lamprinos

Η ύπαρξη του καλαμώνα δεν είναι προϊόν ευτροφισμού, όπως λαθεμένα πιστεύεται, αλλά οφείλεται στην ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής (πηγές, αβαθή νερά) που ευνοεί την ύπαρξη υγροτόπων. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για αιώνες ζούσαν πλάι στους υγροτόπους πότε οφελούμενοι π.χ. με την ύπαρξη άφθονων θηραμάτων και την βόσκηση  και πότε υποφέροντας από τις ασθένειες. Πολύ αργότερα όταν οι υγρότοποι  έπαψαν να έχουν αξία για την άμεση επιβίωσή τους,  αυτοί εγκαταλείφθηκαν ή μετράπηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.