ΤΕΕ Ηπείρου: Γιατί καθυστερεί το ΠΔ της λίμνης και το Ρυθμιστικό;

Πηγή: epirusonline.gr

Την καθυστέρηση έκδοσης του Π.Δ. προστασίας λίμνης Παμβώτιδας και μη ολοκλήρωση Ρυθμιστικού Σχεδίου Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, εντοπίζει με επιστολή του το Τεχνικό Επιμελητήριο, παράρτημα Ηπείρου με επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η επιστολή έχει ως εξής:

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με στόχο τη διαχείριση και προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων του Λεκανοπεδίου (Χαρακτηρισμός της χερσαίας και υδάτινης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, των πηγών Κρύας και Τούμπας, της τάφρου Λαψίστας, του αισθητικού δάσους Ιωαννίνων, καθώς και της εποχιακής λίμνης Βρέλλη ως περιοχή οικοανάπτυξης με περιφερειακή ζώνη προστασίας, και καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης) και η ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Ιωαννίνων), είναι ενέργειες που εδώ και πολύ καιρό έχουν κριθεί από όλους επείγουσες και απολύτως αναγκαίες.
Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσής τους ενθαρρύνει τη προώθηση ενεργειών που επιφέρουν αποτελέσματα μη αναστρέψιμα, με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Η ολιγωρία και η οχύρωση πίσω από το ισχύον καθεστώς δόμησης δεν δικαιολογεί, αντίθετα μεγιστοποιεί τις ευθύνες όσων πρέπει να προωθήσουν και να θεσμοθετήσουν τους κανόνες προστασίας και ορθολογικού σχεδιασμού.
Τα παραδείγματα με τις σημερινές νομότυπες διαδικασίες Περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τη θετική γνωμοδότηση ως προς την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.) για τουριστικές μονάδες στη παραλίμνια περιοχή, είναι απόδειξη των πιο πάνω.
Άμεσα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για την ολοκλήρωση των παραπάνω σχεδιασμών ώστε τετελεσμένα γεγονότα να μην είναι εις βάρος της περιοχής και νομότυπες ενέργειες να αποτελούν άλλοθι για κάθε υπεύθυνο.


Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.