Παρουσίαση φωτογραφιών-αποτελεσμάτων 1ου Photo Bird Race Ioannina

apotelesmata photo bird race2015

Δελτίο τύπου – Παρουσίαση αποτελεσμάτων 1ου Photo Bird Race Ioannina , Αγώνας φωτογράφισης πουλιών

Στα μέσα του Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ένας πρωτότυπος αγώνας φωτογράφησης από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, τη Φωτογραφική Λέσχη Ιωαννίνων ‘’Φωτόραση’’ και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Άνθρωποι με αγάπη για τη φωτογραφία και τον κόσμο των πουλιών προσπάθησαν μέσα σε μια ημέρα να φωτογραφήσουν όσο περισσότερα είδη πουλιών μπορούσαν. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με 16 ομάδες και συνολικά 33 άτομα.

Για όσους θέλετε να πάρετε μια καλύτερη γεύση από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν εκείνη την ημέρα, σας περιμένουμε

την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, στο χώρο της λέσχης δημιουργικής φωτογραφίας Ιωαννίνων ‘’Φωτόραση’’, Αρχ. Μακαρίου 11 στο ΚΕΠΑΒΙ.

Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και η εμπειρία του αγώνα, οι καλύτερες φωτογραφίες, ενώ θα ‘’ζεσταθεί το έδαφος’’ για τον 2ο αγώνα που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις γιορτές.

Αναφορικά με τις νικήτριες ομάδες … Κατ’ αρχήν πιστεύουμε πως όσοι συμμετείχαν, θεωρούνται νικητές, καθώς ήταν μια καινούργια εμπειρία και ‘’σεμινάριο’’ για όλους. Αξιοσημείωτο είναι πως κάθε ομάδα, αποτελούμενη είτε από άπειρους είτε από έμπειρους γνώστες των πουλιών, κατάφερε να φωτογραφήσει πάνω από 10 είδη κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όλες συνολικά οι ομάδες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον αριθμό των 59 ειδών πουλιών, ενώ κάποια είδη φωτογραφήθηκαν απ’ όλες τις ομάδες, όπως το Σκουφοβουτηχτάρι (Podiceps cristatus), ο Ασημόγλαρος (Larus michahellis) και το Σπιτοσπουργίτη (Passer domesticus).

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μοίρασε στις ομάδες τον οδηγό αναγνώρισης πουλιών «Πουλιά της Ελλάδας στους Υγροτόπους, τις Πόλεις & τα Χωριά», ενώ ειδικά για τον αγώνα συντάχθηκε οδηγός αναγνώρισης με τα κοινά είδη του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

 

Αυτοί που ξεχώρισαν ήταν:

  • Η νικήτρια ομάδα που κατάφερε να συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς ήταν τα Ονειροπούλια (συμμετείχαν Ρήγας Τσιακίρης, Κώστας Σακκάς, Δάφνη Τσιακίρη, Άρτεμις Τσιακίρη και Ελένη Σακκά) με συνολικά 57 βαθμούς. Ακολούθησαν και ισοβάθμησαν με 43 βαθμούς οι Μπούφοι (συμμετείχαν Στυλιανός Κανακάρης, Κώστας Μπέστας, Βλάσης Μαντέλος και Θοδωρής Μπάκας) και οι Τρελοί Τσαλαπετεινοί (συμμετείχαν Γιώργος Λούπας και Δημήτρης Γερογιάννης).

 

  • Η νικήτρια ομάδα που φωτογράφισε τα περισσότερα είδη πουλιών ήταν και πάλι τα Ονειροπούλια με τον αριθμό των 36 ειδών, ενώ στην δεύτερη θέση ήρθε η Μουλωχτή Βαλτόπαπια (συμμετείχε η Τόνια Γαλάνη) με 30 είδη. Τρίτη ομάδα σε αυτήν την κατηγορία αναδείχθηκαν οι Τρελοί Τσαλαπετεινοί, με 28 είδη.

 

  • Η ομάδα που κατάφερε να κερδίσει στην  κατηγορία του Σπανιότερου είδους ήταν ο Φ.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας (συμμετείχε ο Χρήστος Φελιάς), με την φωτογραφία μιας Σαρσέλας (Anas querquedula), είδος που παρατηρείται στην Ελλάδα, κυρίως κατά την μετανάστευση (Άνοιξη και Φθινόπωρο). H καταγραφή του στην περιοχή των Ιωαννίνων το μήνα Ιούνιο, δημιουργεί υποψίες για φώλιασμα, στοιχείο άγνωστο έως τώρα. Επιπλέον, από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις που έγιναν στα πλαίσια του αγώνα ήταν, ο Σφηκιάρης (Pernis apivorus) του Γιάννη Παπαϊωάννου, ο Καμποδενδροβάτης (Certhia brachydactyla) των Τρελών Τσαλαπετεινών, που απέδειξαν την παρουσία τους στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, καθώς και των Αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) που φωτογραφήθηκαν από 3 διαφορετικές ομάδες, τους Μπούφους, τα Γεράκια (συμμετείχαν ο Χάρης  Ρουσόπουλος και ο Γιάννης Δελλής) και από το Φ.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας.

 

Σχετικά με τις καλύτερες φωτογραφίες, η καλλιτεχνική επιτροπή της ‘’Φωτόρασης’’ επέλεξε:

1η θέση: Τόνια Γαλάνη (ομάδα ‘’Μουλωχτή βαλτόπαπια’’)  tonia_3η

2η θέση: Θοδωρής Μπάκας (ομάδα ‘’Μπούφοι’’)

TEO_2247-31

3η θέση: Νίκος Μπούκας (ομάδα ‘’Κίλιλες’’)

3η θέση Νίκος Μπούκας

Οι επιλογές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:

1η θέση: Γιάννης Δελλής (Ομάδα ‘’Τα γεράκια’’)

Gerakia d7

2η θέση: Θοδωρής Μπάκας

2η θέση Θοδωρής Μπάκας

3η θέση: Τόνια Γαλάνη

tonia_3η

4η θέση: Γιάννης Παπαϊωάννου

4η θέση Γιάννης Παπαϊωάννου

5η θέση: Τόνια Γαλάνη

tonia_5η