Αθλητισμός με σεβασμό στη λίμνη – Ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

lake Εδώ το κείμενο σε pdf

Press here for the text in English

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/27174/2014-09-06.html 

Προς   1.    Τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι και Wakeboard και τον Πρόεδρο της κ. Kuno Ritschard

2.    Τις Διοικήσεις και τους αθλητές των σωματίων και ομοσπονδιών θαλασσίου σκι των χωρών που συμμετέχουν στους σημερινούς αγώνες στην πόλη μας

3.      Προς τους πολίτες όλου του κόσμου

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

Η φιλοσοφία του αθλητισμού ανέκαθεν σχετιζόταν στενά με το περιβάλλον και την προστασία του, γιατί ο αθλητισμός και το περιβάλλον ως έννοιες, θεσμοί και κυρίως αξίες, συνιστούν άξονες στήριξης της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών, αλλά και της προοπτικής της βιώσιμης ανάπτυξης για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές.

Ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και το περιβάλλον αποτελούν τους τρεις πόλους λειτουργίας του ολυμπισμού. Με αυτή την παραδοχή, η προστασία του φυσικού, δομημένου και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί σήμερα βασική προϋπόθεση και ουσιαστική παράμετρο η οποία πρέπει να εξασφαλίζεται καλά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η διαμόρφωση φιλοπεριβαλλοντικών συνηθειών, απόψεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών, θεμελιώνουν στέρεα τις ιδέες και τις αξίες του αθλητισμού και του ολυμπισμού.

Με την υπ. αριθμ. Φ31/4425/212/75 απόφαση του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών χαρακτήρισε τη λίμνη Ιωαννίνων Παμβώτιδα και τη γύρω από αυτήν περιοχή, σε βάθος από την ακτή 100 μέτρων προς την πλευρά σχεδίου πόλεως και 300 μέτρων προς τις υπόλοιπες πλευρές, ως τόπο ιστορικό και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους γιατί συνδέεται άρρηκτα με ιστορικές στιγμές και παραδόσεις του Νεώτερου Ελληνισμού.

Ο υγροβιότοπος Αμφιθέας, σε τμήμα του οποίου διεξάγονται σήμερα οι αγώνες θαλάσσιου σκι, είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας μεγάλης αξίας λόγω των πηγών και των σημαντικών ενδιαιτημάτων και σπανίων ειδών χλωρίδας και πανίδας, ενταγμένο στο σύστημα NATURA 2000 με τον χαρακτηρισμό ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) GR2130005.

Στο τμήμα αυτό του υγροβιότοπου και δίπλα στο αρδευτικό ανάχωμα, ο Δήμος Ιωαννιτών προέβηκε πέρυσι σε εκρίζωση του καλαμώνα και εκβάθυνση του βυθού περί των 2 μέτρων σε έκταση 800 x 80 μέτρων για τη δημιουργία ως εδήλωσε προσωρινού εναλλακτικού στίβου θαλασσίου σκι που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες προκαλέσουν κυματισμό και δυσχεράνουν τη διεξαγωγή των αγώνων στον κύριο αγωνιστικό στίβο.

Οι εργασίες κατασκευής του στίβου πραγματοποιήθηκαν χωρίς νόμιμες άδειες, χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), χωρίς επίβλεψη και χωρίς να γνωρίζει κανείς με ποιο κόστος και με ποια προέλευση των χρημάτων. Προέβησαν σε απόληψη τεράστιων ποσοτήτων αδρανών υλικών από το βουνό Μιτσικέλι καταστρέφοντας την ομορφιά του τοπίου. Τα αδρανή αυτά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για δημιουργία προσωρινών αναχωμάτων και τα προϊόντα της εκβάθυνσης παρέμειναν στον υγροβιότοπο για δημιουργία δρόμων και σκορπίσθηκαν στον απομείνοντα καλαμώνα καταστρέφοντάς τον.

Παραβιάσθηκαν σωρεία διατάξεων των Ελληνικών νόμων και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες ο Σύλλογός μας κατέθεσε μήνυση κατά των υπευθύνων η οποία εξετάζεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις εκθέσεις των αναφέρουν τις αυθαιρεσίες και τις παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος που διαπίστωσαν κατά τις αυτοψίες που διενήργησαν, σχετικά η αρ. πρ. οικ.305/26.03.2014 Βεβαίωση Παράβασης [1].

Από το 1966 που δημιουργήθηκε στην πόλη μας ο όμιλος θαλασσίου σκι επί σειρά πολλών ετών διεξάγονταν στη λίμνη Παμβώτιδα πανευρωπαϊκοί αγώνες θαλασσίου σκι χωρίς κανένα πρόβλημα. Το 1986 κατασκευάσθηκε στον χώρο της Λιμνοπούλας εξαίρετος στίβος με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εκεί θα έπρεπε να γίνουν οι αγώνες.

Προκειμένου όμως να βοηθηθούν τα σχέδια κάποιων που για τους δικούς τους λόγους θέλουν τη διατήρηση των άχρηστων πλέον αρδευτικών αναχωμάτων των περιοχών Ανατολής-Κατσικά και Αμφιθέας, και αντιδρούν σφόδρα στην απομάκρυνσή των, μεθοδεύθηκε η κατασκευή στίβου θαλασσίου σκι στο ανάχωμα Αμφιθέας στηρίζοντας έτσι τη διατήρηση του αναχώματος. Είχε προηγηθεί μάλιστα για την παραμονή του αναχώματος αυτού σχετική ενέργεια του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, που είναι και αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων. Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 7008/6885/06.08.2012 έγγραφό του προς τους μελετητές που ανέλαβαν τη σύνταξη μελέτης κατασκευής ποδηλατόδρομου στον περίγυρο της Παμβώτιδας έδωσε εντολή όπως η διέλευση του ποδηλατόδρομου να γίνει πάνω στο ανάχωμα Αμφιθέας. Να σημειωθεί ότι η προμελέτη που είχαν συντάξει οι μελετητές όριζε τη διέλευση του ποδηλατόδρομου στα όρια του οικισμού Αμφιθέας και της λίμνης.

Τα αναχώματα αυτά απέκοψαν την επικοινωνία της λίμνης με τους υγροβιότοπους (χώρους εκκόλαψης και αναπαραγωγής) και τις πηγές του Μιτσικελίου που εμπλούτιζαν την Παμβώτιδα με εκατομμύρια κυβικά καθαρών νερών, και την μετέτρεψαν σε κλειστή δεξαμενή με μολυσμένα και βρώμικα νερά.

Επιβάλλεται λοιπόν η απομάκρυνση των άχρηστων τώρα αναχωμάτων, ώστε ανεμπόδιστα να επικοινωνήσει η λίμνη με τις αμφίδρομες πηγές και τους υγροβιότοπους και να επανακτήσει τη δυνατότητα αυτοκαθαρισμού της στα υγρολίβαδα της περιοχής.

Η απομάκρυνση των αναχωμάτων ώστε η Παμβώτιδα να ξαναλειτουργήσει ως λίμνη οικοσύστημα όπως παλαιά αποτελεί πρόταση των ειδικών επιστημόνων στο Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης και αίτημα της Γιαννιώτικης κοινωνίας. Κάθε αντίθετη άποψη είναι εχθρική για την Παμβώτιδα διότι δημιουργεί συνθήκες μετατροπής των υγροβιότοπων σε οικοδομήσιμες εκτάσεις και καταδικάζει τη λίμνη για πάντα σε λίμνη-λεκάνη χωρίς ζωή και χωρίς μέλλον.

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η ύπαρξη του στίβου στον υγροβιότοτοπο Αμφιθέας, εκτός από την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, συμβάλλει και στην παραμονή των αναχωμάτων με τις ως άνω ολέθριες συνέπειες για τη λίμνη.

Επίσης από τα ανωτέρω αποδεικνύεται ότι παραβιάσθηκαν βασικές αρχές του Αθλητισμού και ότι η καταστροφή του υγροβιότοπου Αμφιθέας για δημιουργία στίβου θαλασσίου σκι, που για παραπλάνηση παρουσιάσθηκε ως “έργο αξιοποίησης υδατικών πόρων για προστασία-συντήρηση του οικοσυστήματος”, αποτελεί μοναδικό παγκόσμιο γεγονός που προσβάλλει τη διεξαγωγή των αγώνων θαλασσίου σκι στον χώρο αυτό.

Ο Σύλλογός μας δεν αντιστρατεύεται το άθλημα θαλασσίου σκι αλλά αντιθέτως θα χαρούμε πολύ να καθιερωθούν και πάλι οι διεθνείς αγώνες στην όμορφη λίμνη μας στον ανοικτό στίβο της Λιμνοπούλας και όχι στον υγροβιότοπο.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Κων/νος Σακκάς

Σημειώσεις

[1]       Αρ. πρωτ. 305 και 306 /26.03.2014, Πράξη Βεβαίωση Παράβασης, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

https://docs.google.com/file/d/0B0LcyCdiSTqBaXRwNlI4aUQyeEE/edit