Την προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της παράκτιας ζώνης των 300 μ., της προστατευόμενης περιοχής της Λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων, φέρνει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Μ. Τρεμόπουλος, με ερώτησή του. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ενέκρινε πρόσφατα τους Περιβαλλοντικούς Όρους για εγκατάσταση ξενοδοχειακών μονάδων στην προστατευόμενη παράκτια ζώνη, παραβλέποντας τις απαγορευτικές για ανέγερση ξενοδοχείων στην εν λόγω περιοχή διατάξεις των προς υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας Παμβώτιδας και Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, την αρνητική άποψη του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και την αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης, όπου επισημαίνονται οι καταστροφικές επιπτώσεις στο λιμναίο οικοσύστημα.
Η καθυστέρηση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που θα προστατεύει αποτελεσματικά τον υγρότοπο και τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, λοιπόν, δεν είναι τυχαία, αλλά προκαλείται από εσκεμμένες ενέργειες αυτοδιοικητικών παραγόντων που σκοπό έχουν την εκμετάλλευση της θολής κατάστασης. Τις καθυστερήσεις αυτές μαλιστα, στηλιτεύει και το ΤΕΕ Τμ. Ηπείρου, σε πρόσφατη επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ.
Στις 24 Σεπτεμβρίου κατατέθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους Ιωαννίνων και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά δύο αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Ηπείρου για τα ξενοδοχεία.
Ολόκληρο το ΔΤ και το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου: εδώ
Σχετικό Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων: εδώ
Σχετική ερώτηση της ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ηπειρο στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Σχετικό Δημοσίευμα “Πάνε Ευρωβουλή τα ξενοδοχεία” Ηπειρωτικός Αγων: εδώ
Σχετικό Δημοσίευμα “Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ξενοδοχεία της λίμνης” Πρωϊνά Νέα: εδώ
Σχετικό Δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα “Φυτεύουν ξενοδοχεία στη λίμνη Παμβώτιδα”: εδώ
“«Από τότε που υψώθηκε το ανάχωμα, άρχισαν τα μπαζώματα. Ειδικά η νότια πλευρά της λίμνης κτίζεται συνεχώς, “αναπτύσσεται”», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Γιάννης Σαΐνης. «Ανεξάρτητα του καθορισμού του αιγιαλού, 100 μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα απαγορεύεται η δόμηση. Κι όμως, χτίζουν. Και δεν είναι μόνο ότι παρανομούν. Εκεί που χτίζουν ήταν λίμνη!». Οπως σημειώνει, η οριοθέτηση του αιγιαλού της λίμνης δεν είναι αυτοσκοπός. «Το σημαντικό δεν είναι να γίνει μια οριοθέτηση που να νομιμοποιεί τα παράνομα, αλλά μία οριοθέτηση που θα σώσει τη λίμνη». (…)
Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ανέγερση, στην περιοχή Βοτανικός, στο επίμαχο νότιο τμήμα της λίμνης, του πολυκινηματογράφου ODEON από την «Ψυχαγωγική Αναπτυξιακή Τεχνική Α.Ε. Ιωαννίνων» (οι εργασίες κατασκευής άρχισαν το 2003). Μολονότι ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας κατήγγειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι η έκδοση της οικοδομικής άδειας ήταν παράνομη, καθώς δεν έχει γίνει καθορισμός του αιγιαλού, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ δεν τηρείται καν η απόσταση των 100 μ. από τη λίμνη, ο πολυχώρος λειτουργεί σήμερα κανονικά. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η καταγγελία που κατέθεσε στον εισαγγελέα η οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική» και για τη διαλεύκανση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις άλλοτε λιμναίες εκτάσεις της Παμβώτιδας, παρέμεινε στο αρχείο.”