Δελτίο τύπου: Ανέγερση ξενοδοχείων στην παραλίμνια περιοχή

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορήθηκε η κοινωνία των Ιωαννίνων και ο Σύλλογός μας την προώθηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης από το ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου για ανέγερση τριών ξενοδοχείων στον υδροβιότοπο Ανατολής – Κατσικά.

Παραγνωρίσθηκαν οι απαγορευτικές για ανέγερση ξενοδοχείων στην εν λόγω περιοχή διατάξεις των προς υπογραφή Π.Δ. Προστασίας Παμβώτιδας και Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, η αρνητική άποψη του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης όπου επισημαίνονται οι καταστροφικές επιπτώσεις στο λιμναίο οικοσύστημα.

Η ενέργεια αυτή έρχεται σαν συνέχεια της παράνομης κατασκευής ποδηλατόδρομου επάνω στο ανάχωμα και της εκ των υστέρων οριοθέτησης της Λίμνης μέχρι το ανάχωμα, σηματοδοτώντας τη στήριξη οργανωμένων συμφερόντων που επιδιώκουν την μετατροπή του υδροβιότοπου σε οικοδομήσιμη περιοχή, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Παμβώτιδας.

Σε υπόνοιες επίσης οδηγεί η ανεξήγητη καθυστέρηση υπογραφής των Π.Δ. Προστασίας Παμβώτιδας και Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων.

Σε μία ευνομούμενη κοινωνία η λήψη αποφάσεων των δημόσιων λειτουργών οφείλει να εξυπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας, να στηρίζεται σε επιχειρήματα λαμβάνοντας πρώτα από όλα υπόψη τις επιστημονικές απόψεις. Με το Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης του 2004, με τα Π.Δ. Παμβώτιδας και Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και με τις ως άνω αρνητικές γνωμοδοτήσεις, η επιστημονική κοινότητα έχει λάβει σαφή αρνητική θέση για την ανέγερση ξενοδοχείων στην εν λόγω περιοχή.

Τέτοιες αποφάσεις της Διοίκησης επιβεβαιώνουν την υποκρισία των πολιτικών μας οι οποίοι μόνο στα λόγια «προστατεύουν» την Παμβώτιδα, καταστρέφοντάς την διαχρονικά με τις ενέργειές τους. Μόνο στα λόγια κόπτονται για το Φορέα Διαχείρισης, υπονομεύοντας στην πράξη τη λειτουργία του ενεργώντας αντίθετα στις γνωμοδοτήσεις του.

Η Παμβώτιδα με τους θρύλους και παραδόσεις της και το μοναδικής ομορφιάς τοπίο στολίζει τα Γιάννενα και αποτελεί πόλο έλξης ελλήνων και ξένων τουριστών. Είναι μεγάλη πηγή πλούτου στηρίζοντας οικονομικά χιλιάδες οικογένειες και σοβαρός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Οι Διοικούντες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η Παμβώτιδα δεν αποτελεί ιδιοκτησία τους για να τη διαχειρισθούν όπως αυτοί θέλουν και ότι δεν έχουν το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσουν για ικανοποίηση αμφιλεγόμενων συμφερόντων ορισμένων ατόμων ή ομάδων και με ανεύθυνες ενέργειες να υποθηκεύσουν το μέλλον της πόλης μας.

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας αλλά και των χιλιάδων συμπολιτών μας (από την πληθώρα τηλεφωνημάτων που λάβαμε) καλούμε το ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου να ανακαλέσουν τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για κατασκευή ξενοδοχείων σεβόμενοι το καθολικό αίτημα της Γιαννιώτικης κοινωνίας να ξαναγίνει η Παμβώτιδα Λίμνη-οικοσύστημα.

Διαβάστε επίσης τα δημοσιέυματα του τοπικού τύπου των Ιωαννίνων ύστερα από το δελτίο τύπου του συλλόγου μας:

Προστατεύουν τη λίμνη μόνο στα λόγια” ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, Βαρβάρα Αγγέλη

“Ζητά Ανάκληση των αδειών για τα παραλίμνια ξενοδοχεία” ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

“Να μην ανεγερθούν νέα ξενοδοχεία στην παραλίμνια περιοχή”  ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

“Ανάκληση των αδειοδοτήσεων για νέα ξενοδοχεία στην παραλίμνια περιοχή ζητά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος”  ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.