Χίλιοι τόνοι ξύλο το χρόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

chart_circlesΗ ΜΠΕ δεν αναφέρει το βασικό για μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση, πόσοι και ποιοι οι παραγόμενοι αέριοι ρύποι. Παρόλα αυτά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας την ενέκρινε!

Ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας ανέφερε ότι «οι αέριοι ρύποι που θα εκλύονται θα είναι ακόμη και λιγότεροι από αυτούς που εκπέμπονται σήμερα για την θέρμανση του Δημοτικού Σχολείου Μαρμάρων».  Το ανωτέρω όμως δεν δεσμεύει την εταιρεία, αυτό που τη δεσμεύει είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία δεν επιβεβαιώνει τον ανωτέρω ισχυρισμό.

Οπότε 1000 tn ξύλου το χρόνο θα μετατρέπονται σε βιοαέριο, το οποίο θα καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων (θέση «Γκαμήλα Φτέρη» της Τ.Κ. Μαρμάρων), με άγνωστες συνέπειες.

Εδώ η επιστολή διατύπωσης γραπτών απόψεων επί της ΜΠΕ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Αντίστοιχες ενστάσεις εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Παράταξη ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ, όμως και ο Δήμος Ιωαννιτών αδιαφόρησε και δεν πήρε θέση για το εν λόγω ζήτημα.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

«Στην ΜΠΕ αναφέρεται ασαφώς «αέρια απόβλητα θα παράγονται κατά την καύση του συνθετικού αερίου στην Μηχανή Εσωτερικής καύσης, η οποία θα τηρεί τις προδιαγραφές της Οδηγίας 97/68/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα ληπτέα μέτρα κατά της εκπομπής αερίων και σωματιδιακών ρύπων», χωρίς να αναφέρεται ποια θα είναι η ποσότητα των παραγόμενων αέριων ρύπων.

Στο κλειστό λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, επικρατούν ειδικές κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες κρατούν τους αέριους ρύπους κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, δημιουργώντας πολλές φορές προβλήματα αιθαλομίχλης. Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρουσιάζεται εντονότερο τα τελευταία χρόνια εξ’ αιτίας και της αυξημένης χρήσης τζακιών. Συνεπώς για την χωροθέτηση  της εν λόγω δραστηριότητας θα πρέπει να αναφέρεται ρητώς και συγκεκριμένα ποιες οι εκτιμώμενες ποσότητες και το είδος των αέριων ρύπων, και το πόσο θα επιβαρύνουν την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Τέλος, λόγω των ειδικών ατμοσφαιρικών συνθηκών κατακράτησης των αέριων ρύπων κοντά στο έδαφος στο κλειστό λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, θα πρέπει να εξεταστεί η χωροθέτηση της εν λόγω δραστηριότητας εκτός του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.»