Παρέμβαση Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Παρέμβαση του Κωνσταντίνου Σακκά προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων στη συνεδρίαση της 22 Δεκεμβρίου 2012 της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, για το θέμα της εγκατάστασης ξενοδοχείου 142 κλινών στην παραλίμνια περιοχή.

  «Θεωρώ πολύ σημαντικές τις αποφάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου και της επιτροπής Περιβάλλοντος.  Μη θεωρείτε όμως τη λίμνη δεδομένη. Η Παμβώτιδα κινδυνεύει. Οι παππούδες μας πίνανε νερό στη λίμνη. Οι γονείς μας κολυμπούσαν σε αυτή. Εμάς μας έμεινε η βαρκάδα και ο περίπατος στην όχθη.

Στην Ημερίδα «Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο τον Ιανουάριο, αναφέρθηκε ότι το φυτοπλαγκτόν που αναπτύσσεται το καλοκαίρι είναι σε ποσοστό 90-99% τοξικό. Τα τοξικά σωματίδια μεταφέρονται με τον αέρα σε απόσταση 500m από την όχθη.

 Τα παιδιά μας ούτε να περπατήσουν δεν θα μπορούν δίπλα στη λίμνη.  Η Πορεία της Παμβώτιδας είναι συνεχώς φθίνουσα, όλες οι δράσεις μας επισπεύδουν την καταστροφή της.

 Εάν θέλετε να προστατεύσετε την Παμβώτιδα έχετε χρέος να στηρίζετε τις αποφάσεις του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Διαφορετικά το ενδιαφέρον σας είναι υποκριτικό. Μόνο στα λόγια «προστατεύετε» την Παμβώτιδα, καταστρέφοντάς την με τις ενέργειές σας.

 Για το συγκεκριμένο θέμα η εισήγηση του Φορέα είναι σαφέστατα αρνητική, και αρνητική οφείλει να είναι και η δική σας εισήγηση.

 Εάν δεν κατάφερα να σας πείσω για αρνητική εισήγηση, τουλάχιστον σας παρακαλώ να θέσετε ως όρο, η δόμηση, οι κατασκευές να γίνουν 100 m πίσω από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μπροστά από το Odeon Paralimnio. Στο σημείο αυτό η οριοθέτηση της λίμνης έγινε λανθασμένα και εντός της υδάτινης επιφάνειας, στο εσωτερικό προς τη λίμνη μέρος των ιχθυολεκανών.

 Αυτή η αδόμητη ζώνη υπάρχει στην οδό Γαριβάλδη με το Πάρκο Κατσάρη, υπάρχει στη συνέχεια στην περιοχή του όμορφου ξενοδοχείου Du Lac με τα μπροστά πάρκα.

 Εάν δεν θέσετε αυτόν τον όρο τα ξενοδοχεία θα γίνουν ακριβώς πάνω στην όχθη. Θα καταργήσετε στην πράξη την ελάχιστη αυτή ζώνη των 100 m για να αναπνέει η λίμνη και η πόλη, και η οποία είναι απαραίτητη για την επικοινωνία των κατοίκων με το υδάτινο στοιχείο.»

Η αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας εδώ

Διαβάστε σχετικά και τα εξής:

Η απουσία του Π.Δ. της λίμνης…χτίζει ξενοδοχεία, Νέοι Αγώνες

Ανεπιθύμητο το Προεδρικό Διάταγμα, Ηπειρωτικός Αγών

Με εντάσεις το “ναι” για το ξενοδοχείο στο Βοτανικό

Σηκώνουν Μπετά στην Παμβώτιδα


Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.